Του Αντώνη Αντζολέτου
Ένα μήνα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη η κυβέρνηση δείχνει μια ανθεκτικότητα και μια τάση ανάκαμψης μετά τη φθορά που κατέγραψε στο πρώτο δημοσκοπικό κύμα. Ο «επαναπατρισμός» των απογοητευμένων ψηφοφόρων είναι ο πρωταρχικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές να μην απομακρυνθεί.
Η Pulse στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει μια μονάδα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου (31%). Ανακτά περίπου το 1/3 των απωλειών της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα (26%) με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να μη δείχνει να κερδίζει κάτι στην πορεία προς τις κάλπες και τη διαφορά να ανοίγει ελαφρά στις 5 μονάδες.
Είναι ενδεικτικές και πολύ χρήσιμες οι απαντήσεις που αφορούν το κριτήριο με το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες. Στην πρώτη θέση είναι η κοινωνική πολιτική (88%), στη δεύτερη η οικονομία (86%) και στην τελευταία το σιδηροδρομικό δυστύχημα (69%). Κόπασε κάπως ο θυμός του κόσμου για τα Τέμπη; Είναι φυσιολογικό, ωστόσο προφανώς το σιδηροδρομικό δυστύχημα εμπεριέχεται μέσα και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και έχουν ως βάση την ασφάλεια.
Οι αναποφάσιστοι αποτελούν την «κινούμενη άμμο» του πολιτικού σκηνικού και από 13% που εμφανίζονταν πριν από περίπου 15 ημέρες πλέον έχουν πέσει στο 11,5%. Τα κόμματα δίνουν τη μάχη της συσπείρωσης των δυνάμεων τους και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τα νούμερα θα είναι ο οδηγός για τα περιθώρια που έχουν να μεγαλώσουν τις δυνάμεις τους.
Οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις στην κυβερνώσα παράταξη δεν συζητούν την πρωτιά στην απλή αναλογική. Στόχος είναι το ποσοστό να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο 38% που απαιτεί η ενισχυμένη αναλογική. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος γύρος εκλογών δεν υπάρχει και στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται αισιόδοξοι για κάλυψη της διαφοράς και τη νίκη.
Σε κάθε περίπτωση με βάση το 31,5% του 2019 επιθυμούν ακόμα και αν «στραβοπατήσουν», στις 21 Μαίου, να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Νέα Δημοκρατία. Όσο πάντως ο δείκτης της παράστασης νίκης είναι συντριπτικά υπέρ της γαλάζιας παράταξης, όπως αποτυπώνεται στην Pulse (ΝΔ 52% – ΣΥΡΙΖΑ 28%), στην Ηρώδου Αττικού πιστεύουν πως το κόμμα βρίσκεται εντός στόχων.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που επιθυμεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται από τη συγκεκριμένη μέτρηση. Παραμένει στο 10% με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιχειρεί να εισχωρήσει στην πίτα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που είτε έφυγαν για πάντα από τη Νέα Δημοκρατία είτε εδώ και καιρό δεν έχουν «πολιτική στέγη».
Επιμύθιο: η μάχη του κέντρου θα είναι για άλλη μια φορά σκληρή. Στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί πως σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης όλα τα μικρότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Το ενδεχόμενο η νέα Ολομέλεια να είναι εξακομματική είναι το πιο πιθανό. Ή και επτακομματική αν το κόμμα «Έλληνες» πάρει το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο. Στη δεύτερη περίπτωση η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη κάλπη μειώνεται σημαντικά. Όλα θα διαμορφωθούν αναλόγως με το πως θα κινηθεί η γκρίζα ζώνη, καθώς η πιθανότητα οι αναποφάσιστοι πολίτες να προτιμήσουν στην πλειοψηφία τους τα μικρότερα κόμματα αλλάζει εντελώς τα δεδομένα.
Αν ένα από τα διλήμματα της κάλπης είναι το μοντέλο διακυβέρνησης η αυτοδυναμία που προκρίνει η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να υπερισχύει με ποσοστό 38%. Από όπου και αν προκύψει αυτή. Οι συνεργασίες ακολουθούν με 30% δείχνοντας πως το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για σταθερές μονοκομματικές πλειοψηφίες εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην κοινωνία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα σε σχέση με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 22% επιθυμεί να γίνουν όλες οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης, το 36% δεν λέει όχι και στις εκλογές και το 33% προτιμά να στηθούν κάλπες το συντομότερο. Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις δεύτερες εκλογές ουσιαστικά ρωτάει το 1/3 των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό όσων θέλουν αμέσως δεύτερο γύρο έχει να κάνει σαφώς με την κομματική προτιμήση των πολιτών και όσους στηρίζουν τη γαλάζια παράταξη στη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης από τις δεύτερες κάλπες.
Στην ερώτηση που αφορά την «καταλληλότητα για πρωθυπουργό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης (36%) και ο Αλέξης Τσίπρας (25%) δεν έχουν μεταβολές και διατηρούν τα ίδια ποσοστά με αυτά των κομμάτων τους. Το 11% που προτιμά τον Νίκο Ανδρουλάκη προέρχεται από όσους στο παρελθόν επέλεγαν τον «κύριο κανέναν». Και αυτό που μένει να εκτιμηθεί το επόμενο διάστημα μέχρι τις κάλπες είναι κατά πόσο το «βέτο» που έχει βάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την πρωθυπουργία δίνει πόντους στον κ.Ανδρουλάκη. Από το πρώτο δείγμα φαίνεται πως σίγουρα δεν υπάρχει κάποια ζημιά.
Πηγή: skai.gr