Από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επισκέφθηκε σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από 14 μήνες πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε μεν ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στη Συμμαχία, αλλά δεν έδωσε κάποιον σαφή οδικό χάρτη ένταξης.
Από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επισκέφθηκε σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από 14 μήνες πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε, έχοντας στο πλευρό του τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στη Συμμαχία, χωρίς όμως να δώσει κάποιον σαφή οδικό χάρτη ένταξης.
Το αιφνιδιαστικό ταξίδι που πραγματοποίησε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο, αντιμετωπίζεται ως «εξαιρετικά ευαίσθητο», καθώς λαμβάνει χώρα με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σε μια περίοδο κατά την οποία η ουκρανική πλευρά πιέζει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να παρουσιάσει έναν σαφή οδικό χάρτη ένταξης για την Ουκρανία, ενόψει της επόμενης ΝΑΤΟϊκής συνόδου κορυφής που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στην ευρωατλαντική οικογένεια. Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ. Και με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξή μας θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό πραγματικότητα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό σας σήμερα, αύριο και για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μάλιστα προσκάλεσε τον Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στο Βίλνιους τον Ιούλιο.
«Τώρα είναι η ώρα», λέει ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε «ευγνώμων» για την πρόσκληση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η Ουκρανία θα ήθελε να μάθει πότε θα μπορούσε να γίνει και εκείνη μέλος της Συμμαχίας.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα αντικειμενικό εμπόδιο στην πολιτική απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία και τώρα, καθώς οι περισσότεροι στις χώρες του ΝΑΤΟ, όπως και η πλειονότητα των Ουκρανών, υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι η ώρα για τις αντίστοιχες αποφάσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του τον Στόλτενμπεργκ.
Διαφωνίες εντός της Συμμαχίας
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το θέμα της ουκρανικής ένταξης έχει πυροδοτήσει διαφωνίες εντός της Συμμαχίας.
Υπάρχουν χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ουγγαρία, που δεν θέλουν να δοθεί στην Ουκρανία σαφής οδικός χάρτης ένταξης τώρα, εν μέσω πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν άλλοι Σύμμαχοι (όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής), που ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών της ένταξης μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων βημάτων.
Με πληροφορίες από Reuters