ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Συνελήφθη ο σύζυγος της Νικολά Στέρτζον στα πλαίσια έρευνας για οικονομικό σκάνδαλο

Η αστυνομική έρευνα εξετάζει τι συνέβη με περισσότερα από 600.000 λίρες που συγκεντρώθηκαν από τους υποστηρικτές της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2017.

Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ένας 58χρονος άνδρας συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και το BBC μετέδωσε ότι πρόκειται για τον σύζυγο της πρώην ηγέτιδας της χώρας Νίκολα Στέρτζον.

Ο Πίτερ Μάρελ, 58 ετών, ο οποίος παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του SNP τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε το BBC.

Η αστυνομική έρευνα εξετάζει τι συνέβη με περισσότερα από 600.000 λίρες (748.920 δολάρια) που συγκεντρώθηκαν από τους υποστηρικτές της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2017, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν δεσμευτεί για δαπάνες σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά έλειπαν από τους κατατεθειμένους λογαριασμούς του κόμματος.

Η σύζυγός του παραιτήθηκε επίσης από την ηγεσία της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας τον περασμένο μήνα μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, λέγοντας ότι είχε γίνει πολύ διχαστική για να οδηγήσει το έθνος στην ανεξαρτησία.

Η Νίκολα Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της Άλεξ Σάλμοντ το 2014. Οι Σκωτσέζοι είχαν τότε ψηφίσει σε δημοψήφισμα σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκτοτε ξανάρχισε τη μάχη για την ανεξαρτησία, αναπτερωμένη από το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων. Η Στέρτζον αγωνίστηκε από τότε για τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.

Ωστόσο αποδυναμώθηκε από την υιοθέτηση τον Δεκέμβριο πολύ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που διευκόλυνε την φυλομετάβαση, επιτρέποντάς την ήδη από την ηλικία των 16 ετών και χωρίς ιατρική σύσταση.

Πηγή: Reuters, BBC

Σχετικές αναρτήσεις

Ο κόσμος πρέπει να εμποδίσει τη Ρωσία να λάβει πυραύλους από το Ιράν, αναφέρει το Κίεβο

admin

International Micro μ Festival: Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ «ζωντανά» σε εννέα πόλεις

admin

Ο τρόμος επιστρέφει στην Πόλη: Αρνείται το PKK τις κατηγορίες της Τουρκίας για την επίθεση – Στο «κάδρο» και η Ελλάδα.

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies