ΝΕΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σύρος: Εγκαίνια της έκθεσης “Θαλασσογραφίες” από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Θαλασσογραφίες, από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», που θα φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη Σύρου.

Τα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Για την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων επιλέχθηκαν 51 θαλασσογραφίες, με επίκεντρο ποικίλες πτυχές του είδους: τη θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και την ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, τη θάλασσα σε σχέση με ιστορικά γεγονότα και πολεμικές σκηνές, τη ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, αλλά και τη ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας.

Αφετηρία αποτελούν οι ικανοί θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα, όπως οι Ιωάννης Αλταμούρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Αιμίλιος Προσαλέντης, Βασίλειος Χατζής, με γόνιμο ενδιαφέρον στους παραδοσιακούς τύπους στις απεικονίσεις τόπων και γεγονότων. Βαδίζοντας στον 20ό και αργότερα στον 21ο αιώνα, δημιουργοί, όπως οι Σοφία Λαζαρίδου, Περικλής Βυζάντιος, Δημήτριος Γαλάνης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Μιχαήλ Αξελός, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Πάρις Πρέκας, Θανάσης Μακρής, Σωτήρης Σόρογκας, στρέφονται κάθε φορά προς μια διαφορετική πρόσληψη και καταγραφή της ατμόσφαιρας της ελληνικής θάλασσας και των ευμετάβλητων στοιχείων της.

Με το εκφραστικό χάρισμα της τέχνης, πολυδιάστατες οπτικές, φανεροί και αδιόρατοι συσχετισμοί γύρω από το θαλασσινό τοπίο αναδύονται και φωτίζουν τόσο τη ρεαλιστική και πραγματιστική εικόνα, όσο και τη λυρική και σαγηνευτική αίσθηση της θαλασσινής εμπειρίας. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Χάριτος Κανελλοπούλου, ιστορικού τέχνης, επιστημονικής υπεύθυνης και επιμελήτριας της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των εκθεμάτων.
πηγή: cyclades24.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Νάξος: Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη – Δείτε σε ποιες περιοχές

admin

Κυκλάδες – Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 12,14 και 15 Νοεμβρίου

admin

Στις 8 Σεπτεμβρίου στις 21.00, σας περιμένουμε στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Χρούσσα, στον Πολιτιστικό χώρο του Συλλόγου Χρουσσών.

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies